Svijanje gnezda

gnezdoNajteži deo trudnoće za muškarca nastupa ulaskom u osmi mesec. Taman kad se ponada da će sve većoj supruzi, sa sve jačom gorušicom, da se smanje i apetit i kilometraža, te da će da se svrti na jednom mestu i umiri, posvećena udaranju poslednjeg glanca na temelje teorije roditeljstva.

I nije da su mu očekivanja baš potpuno nerealna. Svrteće se ona u kuću- i lutati pogledom s jednog njenog kraja na drugi, dok ne nastupi potpuna vrtoglavica, ali kod ponosnog oca! Oštro oko kraljice majke nepogrešivo će detektovati sve potencijalne opasnosti po dolazeće mladunče. To za ponosnog tatu znači da će terenski rad zameniti svim nemilim kućnim poslovima. Ubrzo će shvatiti da je u pitanju ista kilometraža. A shvatiće i zašto za očeve već tada kažu da su “ponosni”- ili će, ukoliko se opire tim krajnje realnim idejama, dobiti “po nosu” ili će mu, ukoliko ih  se prihvati, duša izaći na nos.

Ako pitate mamu, to je čista, što bi košarkaši rekli “win win” situacija. Ako pitate tatu… Oh, pardon. Tata se tu ništa ne pita. A najbolje bi mu bilo i da ne pita ništa. Ako mu se ipak omakne, shvatiće da pred sobom ima ozbiljnog igrača koji će mu vešto “vratiti loptu”:

Kako to misliš da ne moramo da krečimo SVE sobe?

Pa šta ako dete spava samo u spavaćoj sobi?

A ti ne bi prao sve prozore? I sve zavese? I okačio ponovo sve zavese?

Kako to misliš da ne treba da peremo tepih? Sve tepihe koje imamo? Pa šta ako dete neće prohodati još godinu dana?!

Jel’ ti toliko teško da mi izvadiš svu garderobu iz ormana da je stavim na pranje?

Kako si, uostalom, mislio da pomeriš pun orman na drugi kraj sobe?!

Naravno da nam orman neće stajati na bračnom krevetu, njega ćeš premestiti tu gde je trenutno TA peć!

Mene pitaš da li znam koliko je teško nositi TA peć u skroz suprotan kraj sobe?! Probaj da nosiš ovaj stomak!

Kako to misliš da ne treba da perem baš svo posuđe?! Pa šta ako beba ne koristi odmah escajg, koristimo ga mi, pa posle tim istim rukama diramo bebu!

Taj momenat, kad više niste sigurni da li se spremate za dolazak sanitarnog inspektora ili prinove, zvaničan je početak svijanja gnezda. I savijanja kičme budućeg oca, glave porodice, koji kao muva bez glave juri s kraja na kraj kuće, udovoljavajući svim hirovima voljene supruge, svestan da je to njen način da skrene misli s događaja koji se bliži, a za koji ne može nikad potupno da se spremi, jer do kraja neće znati kako će on izgledati. Zato pokušava da mir i moć povrati kroz spremanje kuće. I upravljanje onim čime može. Voljenim mužem.

Ali da ne bi i on sam skrenuo, potrebno je samo malo driblanja na domaćem terenu, da zaigra na emocije! Njene, naravno. O svojima u tom stanju- i u njenom drugom stanju,  bolje da reč ne kaže!

saraNišta tako lako ne može da razoruža, i to do suza, buduću majku kao sećanje na život koji je vodila pre blaženog stanja. Susretanje sa uspomenama, zapravo, odličan su adut u vašem rukavu u bilo kom periodu vašeg bračnog života. Žene vole da pamte. Posebno da vam štošta ne zaborave. Setite se da ponekad to iskoristite da dobijete značajnu prednost. Makar da malo ispružite kičmu!

Albumi sa fotografijama, stare sveske, časopisi, knjige, sve što vam deluje kao savršeno smeće, poput koverata, papirića, isečaka, vaši su provereni saveznici koji će neprijatelja dugo držati podalje od linije fronta. Posebno su vam bitni raspareni predmeti, svaki od njih ima sigurno posebnu i dugu priču, prazne kutijice pune su sećanja, rokovnici s posla, suveniri s vaših putovanja, lista je nepregledno duga, jer žene vole sve da čuvaju. Njima podmetnite to na dohvat ruke, a sebi slobodno jastuk pod glavu!

Sve to neminovno im budi osećanja, posebno prema vama s kojim svija to gnezdo, setiće se zašto vas je birala, ljubiće vas i gledati milo, što ujedno znači da joj pogled zadugo neće lutati po kući. I eto vaše “win win” situacije! Umirili ste voljenu suprugu, odvratili joj misli od svega što je čeka i ostavili sav vama namenjen posao da čeka!

Uostalom, svi kažu da bebu “čekaju”. Niko ne priča o spremanju za nju! A najbolje je da tokom tog evociranja ne pričate ni sami, smeškajte se, mazite voljenu dragu i neumorno klimajte glavom potvrdno jer ukoliko na bilo koji način pokažete da se nečega ne sećate, magija prestaje!

Za mesec dana nama stiže drugo dete, ovog puta devojčica. Oprala sam sve tanjire i sav escajg, sav veš, spakovala torbu za porodilište, kao muva bez glave jurila sam s kraja na kraj kuće, prala prozore i gurala komode, usput smišljajući njemu nove besmislene poslove, ne bih li se nekako smirila.

intervjuI ništa mom beskrajno strpljivom mužu nije toliko pomoglo da me osnaži za tu budućnost kao puštanje da se sapletem o našu prošlost. Papirići sa šašavim porukama koje smo jedno drugom ostavljali, prelepi crteži moje bratanice Sare koji toliko odišu ljubavlju i oslikavaju divnu vezu koju imamo, nekoliko brojeva časopisa “Status” koji sam redovno pratila i za koji volim da verujem da će ponovo zaživeti…

Fotografije s venčanja, naše prvo letovanje, sinopsisi emisija koje smo zajedno kreirali i realizovali… tekstovi koje sam pisala za Građanski list, svi intervjui koje sam davala za razne novine, plastično srce koje mi je napravio i pokazao u sred emisije koju sam vodila… Prve krpice našeg prvog bebirona, ulaznice za pozorište, za bioskop, karte za Hvar, omoti od čokolada…

I evo me, pred tom škrinjom uspomena, nadomak osmog meseca u sveže okrečenoj dnevnoj sobi, sa opranim prozorima i zavesama, ponovo okačenim. Tepih još čeka na pranje. I sve ostale sobe čekaju na krečenje, pa i spavaća. Čeka i razmeštaj za koji sam verovala da je jedini dovoljno dobar da bi sve bilo kako treba. Dok nisam shvatila da je odavno sve kako treba i objavila da je svim besmislenim poslovima kraj.

Čekamo još samo Lenu. Spremni za sve razmeštaje u našim životima koje će ona napraviti.

Fotografija gnezda “Arhitecture & design”

6 thoughts on “Svijanje gnezda

 1. Divan tekst, Ljubice! 🙂
  To iščekivanje je osećaj koji se pamti doveka. 🙂
  Mada moram da kažem da nisam nijedan od ta tri puta imala toliko izražen sindrom gneždenja.
  Čitala sam o tome, slušala kumu, drugarice, ali nekako kod mene nije bilo toliko očigledno.
  Možda doduše ima sa tim da i inača patim da mi je sve organizovano i isplanirano, pa sam nekako i tim pripremama tako prišla, sa fasciklom, papirom i olovkom u ruci. 🙂

  1. Hvala ti. Sva sreća da kod tebe nije bilo tako, mislim za tatu 😉

 2. 😀
  Hei, zna se desiti i da umjesto Lene ispadne Lenard!

  A majstorisanje po kući mi toliko postalo pratilac trudnoće da sam skoro komentarisala sa jednom drugaricom – Zatrudnila je a ima zdravstvenih problema, pa strijepi za bebu. Kad sam čula da renoviraju stan, odmah sam joj rekla da ništa ne brine, izguraće, beba stiže 100%. 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *