Lagami- modeli po meri svakog mog ćošeta

 Ljubica Balać Lagami 1

Svojevremno smo jedna od mojih najboljih drugarica i ja, nezadovoljne što ne možemo da pronađemo model obuće koji nam odgovara, razmišljale da pišemo nekom proizvođaču, obućaru, kome god s veštim rukama i debelim živcima za sve odraze naše jogunaste prirode, da nam napravi te koje bi bile sasvim po našoj volji! Ništa nam lakše nije bilo ni sa garderobom.

Da neko konačno pogodi tu tananu notu na lestvici od trenda do brenda, od devojke do babe, od svetice do barabe, na kojoj smo verovale da smo. Ali nas je svaki obilazak prodavnica obuće i butika sve više poražavao činjenicom da smo nevidljive! Ponuda se kretala u svega dva pravca- za mlađe i za starije.

Jedino zajedničko za obe kategorije bilo je što su i jedna i druga ženu uvredljivo oblačile tako da joj skinu individualnost! Vremenom se čak gubila i podela na dnevne i noćne kombinacije, stopile su se u jednu, kao što se i od žena, sudeći prema ponudi, očekuje da se stope u sezonske diktate i u, nama bar, preuske okvire.

Ta ponuda nije bila naš izbor. Mislile smo da smo drugačije. A mušterija je, da vas podsetim, uvek u pravu. I zato nismo želele da pristanemo na uniformisanje. Ali kao da niko nije mislio na nas. Bilo je tu, naravno, puno sjajnih linija i modela, samo se mi nismo dobro osećale u njima. Sigurna sam da nismo bile usamljene u tome.

Ljubica Balać Lagami 4Zašto jednostavno nismo našle neku dobru krojačicu? Ako se to pitate, onda ste vi za razliku od nas uspeli da nađete i ženu koja zna šta hoće, pogotovo kad je u pubertetu! Da umem da kreiram, bila bih dizajnerka. Teško da sam tada znala šta tačno hoću, tražila sam se i u cipelama i u krpicama, lutala u njima kroz razne uloge, ali sam uvek znala šta neću.

A toga je nekako uvek bilo najviše. Ili je to što mi se dopada koštalo (za mene) previše. O živcima da ne pričam, u momentima kad se butik pretvara u arenu kojom cvrkutavo izdominira prodavačica kako me baš taj model fenomenalno “otvara u struku”! I svaki drugi koji dodirnem.

Šta se s godinama promenilo? Rodila sam dvoje mališana, jedno za drugim i jureći između njih i svih ostalih mamećih, porodičnih, kućnih i poslovnih obaveza obezbedila sam sebi da brzo povratim dobru liniju. Ali kada je o modnim linijama reč, nisam uspevala da pronađem tu za mene pravu. Valjda zato što sam ostala “na ćoše”.

Problem se dodatno usložnjavao kako sam počela da radim na televiziji i teško smo uspevali da postignemo da na ekranu iole izviri bar delić onoga što jesam, između trenda, brenda i zahteva same koncepcije emisije. I zahtevne mene. I opet, bilo je tu sjajnih modela, ali mnoge ja nisam umela da iznesem. Što mi je često otežavalo da “iznesem” i samu emisiju. Kako je tek bilo mojim divnim i beskrajno strpljivim stilistkinjama, ne pitajte! Ne zna se jesam li teža bila ja ili čitava situacija.

Nedavno su mi na fejsbuku zapali za oko Lagami modeli. A onda sam dobila i preporuku da odem i pogledam ih. Tamo je bila i njihova kreatorka Lana i igra je počela! Nismo pošteno ni prozborile, samo me je šacnula ispod oka i uzela lagano da spaja različite kombinacije. Da pokriva svako moje ćoše! Da otkriva, meni samoj pre svega, sve ono što jesam i konačno, sve što hoću. Čak i ono što sam godinama skrivala po ćoškovima sebe, plašeći se da i to pokažem. Da budem.

Našla mi je žicu. Pogodila meru. Ne onu koja se skriva, konfekcijsku, već meru mene.

Ljubica Balać Lagami 2

Zašto bi ta, Lagami ponuda i za vas bila dobar izbor? To je mesto na kojem vas novčanik neće sputavati, čak i ako ga nosite sa sve ličnom kartom! Zato što sve i da sve zajedno sad odjurimo tamo, nećemo izaći uniformisane! To su modeli čijom kombinacijom se pokriva nestvarno širok dijapazon osobina, želja, senzibiliteta, energija, prilika, potreba. Modeli koji neće da vas navode da sakrijete ono što “treba”, pokažete ono što je “dobro”, već će vas ohrabriti da budete sve što jeste i da to slobodno nosite. Lagami se nosi, nekako, iznutra.

Kao puzle ti divni modeli začas se savršeno uklope prema vama! I prema onome što vam u tom trenutku treba. Jer to što je na visokim potpeticama sjajna večernja kombinacija za posebnu priliku, u ravnim patikama, šunjalicama ili baš Laninim takođe ručno rađenim japankama, odjednom je spremno za laganu dnevnu šetnju.

Neverovatna paleta boja, asimetrija, višestruko kombinovanje jednog jedinog odevnog predmeta koji se transformiše u nekoliko njih: tunika, pončo, bluza, kardigan ili šal! Male serije, pa čak i neponovljivi unikati, a opet, nešto što sebi možete da priuštite!

Ljubica Balać Lana LagamiZnam, zvuči kao bajka i nije slučajno što je tako. Lana je po struci profesorka književnosti. Kreiranjem je počela da se bavi još u studentskim danima i na sreću svih devojaka i žena za koje stvara, kako kaže, male kolekcije velikog stila, ruke je umesto u slova uplela u niti. I zaista je napravila pravu bajku, u srcu Novog Sada.

Lagami je akronim njenog i imena njene dve ćerke, Gale i Mie. Veče pre našeg susreta kreirala je- sjajan pekmez od jagoda, a onda odjurila u provod! Uspešno balansira između ljubavi prema porodici, prema poslu, prijateljima i svemu ostalom što jeste. I zato jako dobro zna šta nam treba i koliko malo vremena imamo da to tražimo.

Sloboda. To je reč koja mi se prva izdvaja sada na sam pomen Lagamija. Jer s lakoćom nosiš sve to što jesi i sve obaveze koje imaš. U tome možeš da se pojaviš gde god želiš. Jer za tren iz štikli klizneš u japanke i odjuriš u drugom pravcu. Jer odjednom možeš da pokriješ pet kombinacija i pet izazova. Kojoj mami, poslovnoj ženi, devojci to danas ne treba?

Ako mi ne verujete, budite slobodne da se uverite i same. Lagami je u Novom Sadu u ulici Marka Miljanova 4, u Beogradu u Uzun Mirkovoj 7. Ponudu možete pratiti i na instagramu @lagami_studio ili na fb strani Lagami preko koje možete i kupovati. Ukoliko više volite twitter, tu je heštag #wearlagami

Javite mi jeste li našle (nešto za) sebe!

Napomena: photo by Spoma Avramov photography nije dozvoljeno korišćenje fotografija bez odobrenja autora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *