Dajte im tačku oslonca

Vita trktMoj prijatelj nedavno sav ponosan objavi na fejsbuku zapažanje svog sina:

“Zemlja je što je nama pod, a drveću je to zemlja”.

Njegov Vita je tek u vrtiću, a već zna koliko je važna dobra osnova, dobra podloga, jak oslonac za sve što treba da raste. Bilo da je to drvo ili dete. I ja bih bila ponosna!

I valjda baš zato što je u toj svojoj rečenici spojio i drvo i pod, vratio me je Vita u trenu kroz sećanje do podloge na kojoj sam ja rasla, do moje učionice sa drvenim podom. Dotrajalim, vremešnim, koji je pamtio generacije i generacije nestašluka i čiju škripu i ustajali miris ni mi nikada nećemo zaboraviti. Dodatno mi se urezao u pamćenje jer me je dočekao i u gimnaziji. I pratio me je u stopu, ma koliko da sam daleko dobacila, taj neki osećaj da smo mi siromašni. Da nemamo isti start kao druga deca. I da je baš zato važno da učimo.

deca tarketNi malo slučajno, sigurna sam, na toj istoj društvenoj mreži naiđem nekoliko dana kasnije na sjajnu akciju “Učionica iz snova” kompanije Tarkett Srbija iz Bačke Palanke. Od novembra do decembra prošle godine deca  su im slala crteže kako ona vide svoju učionicu iz snova. Ta ideja pokrenula je ne samo klince, već i njihove roditelje i zaposlene u školama. Svi su se odjednom kroz sećanje vratili u učionice poput moje i taj osećaj bio im je dovoljan motiv da puste mašti na volju! Da ne propuste priliku.

Umesto, kako je prvobitno planirano, jedne učionice, Tarkett je na kraju, pod utiskom te sjajne energije opremio podove tri odeljenja! Ostvarili su snove tim mališanima i tako ih, sigurna sam, odvažili na neke nove kojima će težiti.

Ako ste ikada tuđe, stare, iznošene cipele zamenili novim, konačno svojim, potpuno po vašoj meri, znaćete o čemu govorim. Đaci Osnovne škole “Milan Rakić” iz Mionice to sigurno znaju! U učionici o kojoj su do juče samo maštali, sada s mnogo više elana stiču nova znanja.

Toliko crteža, želja, borbe za “lajkove” i ostvarenje želja  koje su ujedno i društveno korisne, mene su nekako i rastužile. Vreme prolazi, a neki novi klinci rastu sa tim istim osećajem da nemaju isti start kao druga deca. Rastu na dotrajalim podlogama koje im se klimaju pod nogama. Gledaju učitelje i nastavnike obezvređene platom i pozicijom, koji se uprkos tome upiru da ubede svu tu našu decu da vrede, da znanje vredi.
uspravna

Ni malo slučajno, upravo zato nastavim da istražujem o Tarkett-u. I nije mi trebalo puno da shvatim da jako dobro znaju šta “škripi” u našim učionicama. Vođeni time, a s druge strane svesni i da škole dele sudbinu obrazovanja, marginalizovanog i obezvređenog, te da uglavnom nemaju dovoljno sredstava, osmislili su ponude koje se ne mogu odbiti. Ne samo zbog cene, već i zbog kvaliteta i brojnih drugih benefita. Ne mogu se odbiti zbog dece.

Pristati na loš pod u školi ne znači samo pustiti ih da odrastaju i kreću u život na klimavim nogama, u učionicama čiji će ih ustajali miris pratiti, već to često znači i pristajanje na brojne rizike za njihovo zdravlje i na brojne povrede.

Verujem da ne moram da vas podsećam, mi smo siromašni, upravo zato moramo da učimo. Da bismo se konačno rešili tih dotrajalih podova sa rupama, ja sam iz ovog malog istraživanja naučila da ne moramo da pravimo ogromne rupe u budžetima. Sve to može da se uradi jednostavnije, povoljnije, kvalitetnije, uz dobar odabir podne obloge, ali i njenu adekvatnu pripremu i ugradnju, što su sve detalji o kojima u Tarkett-u vode računa.

Njihove podne obloge za učionice i fiskulturne sale, vinil, linoleum i sportski parket provereno su se u praksi pokazale kao efikasno rešenje jer su u srećnom braku spojene povoljne cene i dobre karakteristike, pa deca iz takve veze rastu u bezbednom i podsticajnom prostoru. Podovi su mekši, ublažavaju posledice padova, sadrže protivkliznu zaštitu, lakši su za održavanje i čišćenje i ne izazivaju alergije, a razreda bez dece sa respiratornim problemima gotovo da nema. Pogodni su i za informatičke učionice jer zadržavaju statički elektricitet.

podd trktVođena brojnim lošim potrošačkim iskustvima sve vreme sam podozrivo tražila neku “rupu” u njihovoj ponudi, ali oni su svesni da je sticanje našeg poverenja temelj, osnova koja se samo kvalitetom može izgraditi, a bez koje ni oni ne mogu da rastu. Tarkett iz Bačke Palanke je članica World wide Tarkett grupacije koja podne obloge stvara i unapređuje već više od 130 godina, a opet, birajući njihova rešenja, vi kupujete domaći proizvod! U tom pogonu izgrađuju se kolekcije za čitav region Istočne Evrope!

Deca u svojim učionicama provode veliki deo svog vremena, a mi nemamo dovoljno sredstava da bismo sebi dozvolili nemar ili neznanje. Da bi oni dobili prostor u kojem će voleti da borave i uče, u Tarkettu se bave i savetovanjem odraslih, svih nas koji za njih treba da odaberemo ono što je dobro. Jer pogrešan izbor može da dovede do toga da skupo platimo svoje greške, da se “okliznemo” na prevelike troškove održavanja i popravki. Stručnjaci iz Tarkett akademije, trening centra i showroom-a stoga su stalna podrška ne samo svojim obučenim i sertifikovanim ugrađivačima, već i nama koji imamo tu odgovornost da biramo.

ucionica trktNa mene je poseban utisak ostavila i kreativnost ovog tima, broj i izbor dezena koje su osmislili, mogućnosti za kombinovanja koja mogu da udovolje i nezajažljivoj dečjoj mašti. Koja, više od toga, mogu da učine da uče jer je to njihov izbor, a ne zato jer nemaju drugog izbora.

Vita će ove jeseni krenuti u školu. Već sad on zna koliko je dobra podloga važna za sve što treba da raste, bilo da je to drvo ili dete. Više od svega volela bih da mu ništa ne škripi pod nogama, da oseti da znamo i mi. Da uđe u svoju učionicu iz snova.

Napomena: Tekst je realizovan u saradnji sa kompanijom Tarkett

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *